Novosti

11Oct

Predstavnici našeg preduzeća na simpoziju "Čovjek - Šuma - Nauka"

Jedna od najstarijih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, Šumarski fakultet, ove godine obilježava 70 godina postojanja i uspješnog rada. Ovogodišnji jubilej bit će popraćen nizom aktivnosti među kojima je i organizacija Međunarodnog simpozija "Čovjek – Šuma – Nauka" – PEFOSS.

Trodnevni simpozij otvoren je 10.oktobra 2018.god. u Sarajevu, a svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predstavnici našeg preduzeća na čelu sa direktorom preduzeća Jasminom Devedžićem. Osim direktora, delegaciju našeg preduzeća na ovom simpoziju su činili i dr.sci. Kenan Zahirović – stručni saradnik za certificiranje šuma i izradu projekata prema fondovima, Mensud Bolić – rukovodilac poslovne jedinice Olovo, te Alma Demirović – tehnolog uzgoja i zaštite šuma u poslovnoj jedinici Vareš.

Simpozij PEFOSS 2018, organizovan je kao interdisciplinarni forum koji će okupiti svjetske stručnjake iz oblasti šumarstva i hortikulture iz  Austrije, Bugarske, Češke Republike, Italije, Poljske, Njemačke, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Švajcarske, Portugala, Rusije, Ukrajine, Turske i Bosne i Hercegovine, te omogućiti razmjenu i prenos znanja i iskustava  a naučnicima, inženjerima, studentima i praktičarima će omogućiti  prezentaciju najnovijih rezultata, ideja obrazovnih programa i dostaignuća vezanih za navedene oblasti.

Cilj PEFOSS-a je predstaviti dostignuća u istraživanju, zaštiti, uzgajanju, iskorištavanju i održivom upravljanju šumama i urbanim zelenilom sa posebnim akcentom na ulogu navedenih dostignuća u očuvanju životne sredine i ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

„Predstavnici našeg preduzeća na ovom simpoziju će promovisati naše preduzeća, razmijeniti ideje i stavove, upoznati se sa novim dostignućima u šumarstvu, te ostvariti potencijalne poslovne saradnje u cilju poboljšavanja gazdovanja prirodnim bogatstvom koje nam je dato na raspolaganje“, kazao je direktor Devedžić.

Saradnja sa ovom visokoškolskom institucijom je od velikog značaja za naše preduzeće i opredijeljeni smo za bezrezervnu podršku daljem razvoju Šumarskog fakulteta koji kroz svoj dugogodišnji rad obrazuje generacije šumarskih inženjera koji  brinu o uzgoju, gazdovanju, efikasnom iskorištavanju i zaštiti ovog značajnog resursa za privredu BiH, i nosioci su razvoja šumarstva u našoj zemlji.