Novosti

22Mar

U preduzeću uspješno okončana kontrola provedbe FSC certifikata

U periodu od 18.03. – 21.03.2024. godine, eksperti međunarodne certifikatorske kuće „Soil Association Certification“ iz Velike Britanije, vršili su kontrolu provedbe FSC certifikata na području kojim državnim šuma gospodari javno preduzeće “Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona” d.o.o Zavidovići.

Sve provedene aktivnosti je koordinirala Služba za zaštitu i certificiranje šuma, a terenskim obilascima su prisustvovali i rukovodioci poslovnih i radnih jedinica na kojima su auditi rađeni.

U procesu kontrole certifikata obrađeni su: sistemi gospodarenja, sastav šuma, površine značajne za biološku raznolikost, izračun godišnje sječe po volumenu i vrstama, šume visoke vrijednosti očuvanja, sistemi kontrole (sistemi i dokumenti koji se koriste za praćenja tokova materijala), proizvodnja u prethodnim periodima (stvarna, trenutna i očekivana), tehnike iskorištavanja, nešumarske aktivnosti koje se provode na području gospodarenja.

Urađeni su terenski obilasci, razgovori sa upravnicima i radnicima te ispunjene liste pitanja za gospodarenje šumom a izvršen je i pregled dokumentacije (zapisi o provedenoj obuci, ugovori, planovi gazdovanja, karte i osnove gazdovanja). Lokacije su izabrane na način da uključe područja nedavnih ili tekućih radova, područja javnog pristupa, područja vrijednosti očuvanja.

Završni sastanak je održan u Upravi preduzeća, a osim auditora Anđelka Brnjića, Valerije Drury i Miles Drury, prisustvovali su i generalni direktor preduzeća, Adnan Turić, izvršni direktor za ekonomsko – finansijske poslove, Anto Perković, te rukovodioci poslovnih jednica na kojima su vršeni auditi kao i uposlenici Službe za zaštitu i certificiranje šuma i Službe za iskorištavanje šuma.

Auditori su kazali da su prilikom audita imali priliku vidjeti dobru organizaciju rada u preduzeću kao i lijepe i zdrave šume, a posebno ih je dojmilo čuvanje tradicije rada sa animalom, što je dokaz da je gospodarenje ovim značajnim prirodnim resurskom društveno korisno, ekonomski opravdano i ekološki prihvatljivo.

Prilikom pregleda dokumentacije, obilaska terena i konsultacija sa interesnim grupama, auditori su evidentirali jednu manju neusklađenost, te tri observacije, koje će se otkloniti u narednom periodu. S obzirom na sve viđeno, predložit će pozitivnu kontrolnu ocjenu.

Svi prisutni na sastanku su imali kratka izlaganja o provedenom auditu, nakon čega su se zahvalili gostima, poželjeli im sve najbolje u daljem radu, te su kazali da će raditi na otklanjaju neusaglašenosti i observacija u zajedničkom radu sa Službom za zaštitu i certificiranje šuma.

FSC Certifikat koji izdaje Međunarodno vijeće za nadzor nad šumama je svojevrsna potvrda da se šumama gospodari u skladu sa strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.