Novosti

14Sep

Javni oglas za prijem pripravnika, br. 03-4419-1/23, od 14.09.2023. godine

Na osnovu člana 6. a u vezi sa članovima 4. i  8. Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Zeničko-dobojskom kantonu (Službene novine Zeničko-dobojskog kantona broj: 9/23) , članova 2., 4., 6. u vezi sa članovima 31. i 32. Pravilnika o radu Javnog preduzeća “Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona” d.o.o. Zavidovići – novi prečišćeni tekst,broj: 03-1803/23 od 08.05.2023.godine, te na osnovu Odluke o potrebi prijema pripravnika , broj: 03-4419/23 od 14.09.2023. godine raspisuje se: 

J A V N I   O G L A S

za prijem pripravnika

PRIPRAVNICI        

1. Pripravnik- sa završenim Šumarskim fakultetom……………….… 1 izvršilac

     VSS- VII.1/MA 300 ECTS/BA-240 ECTS

2. Pripravnik-sa završenim Pravnim fakultetom………………………...1 izvršilac

     VSS- VII.1/MA 300 ECTS/BA-240 ECTS

3. Pripravnik- SSS / šumarski tehničar ………………..…….…….......... 3 izvršioca

     SSS- IV stepen

________________________________________

Pripravnik će obavljati poslove u svrhu stručne obuke i osposobljavanja za samostalan rad u profesiji za koju je obrazovan i sticanje radnog iskustva u struci poslije sticanja stručne spreme.

Pripravnik će obavljati poslove na području kojim šumama i šumskim zemljištem gospodari poslodavac u teritorijalnim granicama Zeničko-dobojskog kantona.

Za vrijeme obavljanja pripravničkog rada pripravnik ima pravo na 70% plaće utvrđene za poslove za koje se osposobljava.

Sa najuspješnijim kandidatima zasniva se radni odnos na određeno vrijeme, u trajanju od jedne (1) godine za pripravnike sa VSS, a za pripravnike SSS u trajanju od 6 (šest) mjeseci , zaključenjem Ugovora o radu sa pripravnikom u skladu s odredbama Zakona o radu FBiH i Pravilnikom o radu JP “ŠPD ZDK”d.o.o. Zavidovići.

_______________________________________

Za prijem u radni odnos pripravnik mora ispunjavati opće i posebne uslove, a to su: 

OPĆI USLOVI:

1. Da je državljanin Bosne i Hercegovine

2. Da je stariji od 18 godina

3. Da je zdravstveno sposoban za obavljanje poslova za koje se prijavljuje 

POSEBNI USLOVI:

PRIPRAVNIK VSS

1. Završen odgovarajući fakultet VSS-VII.1/MA 300 ECTS/BA-240 ECTS, što dokazuju diplomom (ovjerena fotokopija) ili uvjerenjem o diplomiranju izdatim od strane visokoškolske ustanove, ne starijim od jedne godine od dana diplomiranja, odnosno od roka potrebnog za izdavanje diplome (ovjerena fotokopija). U slučaju da fakultet nije završen u Bosni i Hercegovini diploma mora biti nostrificirana (dokaz o nostrifikaciji - ovjerena fotokopija).

2. Da nema ostvaren radni staž i radno iskustvo u struci u trajanju od jedne (1) godine i više, nakon sticanja visoke stručne spreme.

 

PRIPRAVNIK SSS

1. Završena odgovarajuća srednja škola IV stepen kojom se stiče zvanje šumarski tehničar, što dokazuju diplomom/svjedočanstvom (ovjerena fotokopija) izdatom od srednjoškolske ustanove, odnosno akreditovane ustanove za pružanje usluga formalnog obrazovanja odraslih .

2. Da nema ostvaren radni staž i radno iskustvo u struci u trajanju od 6 (šest) mjeseci i više, nakon sticanja srednje stručne spreme.

POTREBNI DOKUMENTI

1. Prijava na javni oglas

2. PBA-3 obrazac (CIPS potvrda o prebivalištu) – original ili ovjerena kopija

3. Dokaz o završenom obrazovanju (ovjerena kopija) :

- Diploma ili uvjerenje o diplomiranju (za pripravnike VSS)

Uvjerenje o diplomiranju ne može biti starije od jedne godine, odnosno od roka potrebnog za izdavanje diplome), odnosno za kandidate koji su visoko obrazovanje stekli po bolonjskom procesu uz fakultetsku diplomu potrebno je dostaviti i dodatak diplomi, a u slučaju da fakultet nije završen u Bosni i Hercegovini, strana diploma mora biti nostrificirana (dokaz o nostrifikaciji). Ovjerena fotokopija diplome o završenom visokom obrazovanju na mjestu ovjere nadležnog organa mora sadržavati napomenu da izvornik, dakle diploma, sadrži suhi žig koji se na fotokopiji ne vidi.

- Diploma/Svjedočanstvo o završenom srednjoškolskom obrazovanju (za pripravnike SSS)

4. Ovjerena izjava data pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću da kandidat nema ostvareno radno iskustvo, odnosno radni staž u struci u trajanju od 1 (jedne) godine ili više, nakon sticanja visoke stručne spreme (za pripravnike VSS).

Ovjerena izjava data pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću da kandidat nema ostvareno radno iskustvo, odnosno radni staž u struci u trajanju od 6 (šest) mjeseci ili više, nakon sticanja srednje stručne spreme, ( za pripravnike SSS). 

NAPOMENE ZA KANDIDATE:

Kandidati koji su završili studije po Bolonjskom sistemu studiranja, dužni su, pored ostale tražene dokumentacije, obavezno dostaviti diplomu prvog ciklusa (ili osnovnog dodiplomskog studija), osim za integrisane studije (integrisani studij je objedinjeni univerzitetski studij prvog i drugog ciklusa koji traje pet ili šest godina i čijim se zavšetkom stiče 300 odnosno 360 ECTS bodova) kod kojih je potrebno dostaviti i dokaz da se radi o integrisanom studiju, ako to nije vidljivo iz same osnovne diplome, dodatka diplomi ili rješenja o nostrifikaciji/priznavanju.

Kandidati koji kao dokaz o završenom obrazovanju dostavljaju uvjerenje o diplomiranju: uz uvjerenje o diplomiranju moraju dostaviti i potpisano kratko obrazloženje - izjavu iz kojeg razloga dostavljaju uvjerenje, a ne ovjerenu kopiju univerzitetske diplome, te ukoliko diploma nije izdata u predviđenom roku, u tom slučaju dostaviti potvrdu visokoškolske ustanove da diploma nije izdata.

U slučajevima da visokoškolska ustanova dodatak diplomi studija po bolonjskom procesu nije uopšte izdavala, ni za jednog diplomca, kandidat je dužan da uz ovjerenu kopiju univerzitetske diplome dostavi uvjerenje visokoškolske ustanove da dodatak diplomi nije uopšte izdat, ni za jednog diplomca.

Ukoliko je postupak nostrifikacije/priznavanja započet ranije ili je u toku u momentu prijavljivanja na oglas, kandidat je dužan uz prijavu i originalnu diplomu dostaviti i dokaz o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju/priznavanje diplome nadležnom organu.

Traženi dokumenti ne podliježu vraćanju.

Kontakt osoba zadužena za davanje dodatnih objašnjenja Bajrić Vanesa

NAČIN PRIJAVE NA JAVNI OGLAS:

Kandidati su dužni prijavu na javni oglas podnijeti na prijavnom obrascu koji je sastavni dio ovog javnog oglasa i isti se može preuzeti na web stranici preduzeća ili u sjedištu preduzeća ili u najbližoj poslovnoj jedinici preduzeća.

Skreće se pažnja kandidatima da uredno popune prijavni obrazac i da ne dostavljaju dokumentaciju koja nije tražena javnim oglasom.

Upozoravaju se kandidati koji ne dostave prijavu na propisanom obrascu sa svim elementima navedenim u prijavi ili prijava ne bude potpisana od podnosioca prijave ili dostave prijavu koja je neblagovremena, nepotpuna ili neuredna, bit će isključeni iz dalje procedure javnog oglasa. 

KRITERIJI ZA BODOVANJE:

- Postupak izbora za kandidate za poziciju pripravnika sa završenim visokim obrazovanjem se zasniva na razmatranju dostavljene dokumentacije, te održanom pismenom i stručnom ispitu sa svakim kandidatom.

Pismeni dio stručnog ispita kandidati polažu u vidu testa koji se sastoji od 15 pitanja i svaki tačan odgovor ocjenjuje se sa jednim bodom, a na usmenom stručnom ispitu kandidate ocjenjuje svaki član komisije dodjeljujući određen broj bodova najviše do 5 bodova.

Samo kandidati koji su na pismenom stručnom ispitu ostvarili najmanje 10 tačnih odgovora mogu pristupiti usmenom stručnom ispitu.

- Postupak izbora za kandidate za poziciju pripravnika sa završenim srednjim obrazovanjem zasniva se na razmatranju dostavljene dokumentacije i održanom intervjuu sa svakim od kandidata, koji će vršiti komisija koja ima za cilj da utvrdi personalne karakteristike i iskazane sposobnosti kandidata za obavljanje poslova stručnog osposobljavanja za zanimanje šumarski tehničar u JP “ŠPD ZDK”d.o.o. Zavidovići . Kandidat će biti bodovan ocjenama od 1 do 5.

- Konačna ocjena kandidata za mjesto pripravnika za koje je kao uslov propisano srednje obrazovanje čini zbir bodova datih od svakog člana komisije, a za mjesto pripravnika za koje je kao uslov propisano visoko obrazovanje konačnu ocjenu čini zbir bodova sa pismenog i usmenog dijela stručnog ispita.

- Najbolje rangirani kandidati sa liste uspješnih kandidata, a shodno broju izvršilaca navedenih u ovom oglasu zasnovat će radni odnos sa pripravnikom na određeno vrijeme.

- O vremenu i mjestu održavanja postupka izbora poslodavac će obavijestiti kandidate u pisanom obliku, putem obavijesti koja će biti dostavljena na adresu kandidata, kao i na e-mail adresu ukoliko je ista navedena u prijavi i to najmanje 5 dana prije održavanja ispita. U postupku izbora kandidata poslodavac će isključivo komunicirati sa kandidatom pismenim putem.

- Kandidati koji budu izabrani, dužni su u roku od 15 dana od dana zaprimanja obavještenja o njihovom izboru kao najuspješnijem kandidatu, dostaviti ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj i radnoj sposobnosti za obavljanje poslova navedenog zanimanja za koje se prijavio, u suprotnom neće doći do potpisivanja Ugovora o radu, odnosno kandidat se uklanja sa liste uspješnih kandidata.

Literatura iz koje će biti pismeni i usmeni stručni ispit: 

Za pripravnike VSS-završen Šumarski fakultet

1. Zakon o šumama (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”,broj: 8/13, 1/15 i 5/21)

2. Pravilnik o načinu odabiranja, doznaci i sječi stabala ili površina za sječu (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona “, broj: 13/13),

3. Pravilnik o sadržaju i postupku izrade šumskogospodarskih osnova za državne i privatne šume (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 13/13),

4. Pravilnik o obimu mjera o uspostavljanju i održavanju šumskog reda i načina njihovog provođenja (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 13/13),

5. Pravilnik o načinu žigosanja, odbrojčavanja, premjeravanja, sadržaju i načinu izdavanja otpremnog iskaza za drvo (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona “ ,broj: 13/13).

6. Zakon o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveta i grmlja (“Službene novine FBiH” broj: 71/05),

Za pripravnike VSS-završen Pravni fakultet

1. Zakon o radu (“Službene novine FBiH” broj: 26/16; 89/18)

2. Pravilnik o radu JP “ŠPD ZDK” d.o.o. Zavidovići – novi prečišćeni tekst,

3. Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (“Službene novine FBiH” broj: 13/18 , 93/19 , 90/21-US i 19/22),

4. Zakon o zdravstvenom osiguranju (Službene novine FBiH broj: 30/97, 7/02, 70/08, 48/11, 36/18)

5. Zakon o javnim preduzećima FBiH („Službene novine FBiH“, broj: 8/05, 81/08, 22/09, 102/12).

Prijava sa traženim dokumentima dostavlja se u roku od 8 dana od dana posljednje objave Javnog oglasa.

Prijave na oglas se mogu lično predati na protokolu sjedišta Društva ili najbližih poslovnih jedinica, a mogu se dostaviti i preporučenom poštom na adresu:

Javno preduzeće

“Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona” d.o.o. Zavidovići,

Ulica Alije Izetbegovića br. 25. Zavidovići,

72220 Zavidovići

Sa naznakom:” Javni oglas za prijem pripravnika”

Ovaj oglas će biti objavljen u dnevnom listu “Dnevni avaz” i putem web stranice preduzeća (www.spdzdk.ba), kao i na web stranici osnivača – Zeničko-dobojski kanton (www.zdk.ba).

Oglas se dostavlja i u JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona najkasnije na dan objave u dnevnom listu, koja ga isti dan objavljuje na svojoj web stranici.

Integralni tekst javnog oglasa možete preuzeti ovdje.

PRIJAVNI OBRAZAC NA OGLAS MOŽETE PREUZETI OVDJE.