Novosti

04Sep

Uspješno okončan proces recertifikacije gospodarenja državnim šumama

Još jedna uspješna godina kada je upitanju certificiranje šuma je iza nas. JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavdivoići, je uspješno okončalo postupak recertifikacije gospodarenja državnih šuma za područje Zeničko - dobojskog kantona po modelu Forest Stewardship Council Bosnia and Herzegovina (FSC BiH). FSC certifikat za preduzeće važi za narednih pet godina, sa planiranim godišnjim nadzorima.

U periodu od 28.08. – 01.09.2023. godine je ovlaštena certifikacijska kuća „Soil Association Certification“ iz Velike Britanije vršila je ocjenu usklađenosti poslovne djelatnosti preduzeća sa principima i kriterijima FSC BiH modela certificiranja.

U procesu dobijanja certifikata obrađeni su: sistemi gospodarenja, sastav šuma, površine značajne za biološku raznolikost, izračun godišnje sječe po volumenu i vrstama, šume visoke vrijednosti očuvanja, sistemi kontrole (sistemi i dokumenti koji se koriste za praćenja tokova materijala), proizvodnja u prethodnim periodima (stvarna, trenutna i očekivana), tehnike iskorištavanja, nešumarske aktivnosti koje se provode na području gospodarenja.

Urađeni su terenski obilasci, razgovori sa upravnicima i radnicima te ispunjene liste pitanja za gospodarenje šumom a izvršen je i pregled dokumentacije (zapisi o provedenoj obuci, ugovori, planovi gazdovanja, karte i osnove gazdovanja). Lokacije su izabrane na način da uključe područja nedavnih ili tekućih radova, područja javnog pristupa, područja vrijednosti očuvanja.

Na završnom sastanku, u prostorijama Uprave društva, istaknuta je pozitivna ocjena o usklađenosti preduzeća sa svim zahtjevima FSC standarda i pohvala na unaprjeđenju stanja u odnosu na prethodne godine. Generalni direktor, Hasić Hasan, kazao je da će Uprava preduzeća poduzeti korake kako bi se manje primjedbe, navedene u izvještaju, uspješno i pravovremeno otklonile. 

FSC certifikacija znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima s ciljem promovisanja odgovornog upravljanja šumama da bi se uspostavile norme čijom primjenom se osigurava promicanje ekološki odgovornog, društveno korisnog i ekonomski održivog gospodarenja šumskim resursima. Na ovaj način se uz podizanje ekološke svijesti potrošača želi potaknuti trajno gospodarenje šumama.

Jednostavno rečeno, to je trajna posvećenost odgovornom gospodarenju šumama.