Novosti

28Aug

Lovci, šumari i privrednici u Tešnju zajednički proveli akciju na šumsko - uzgojnim radovima

Dana 26.08.2023 godine, u poslovnoj jedinici „Šumarija Tešanj“, održana je zajednička akcija na šumsko – uzgojnim radovima, u kojoj su učestvovali privrednici, lovci i šumari iz Tešnja.

Učesnici akcije su se u ranim jutranjim satima okupili na lokalitetu  Ćatin Grab koji se nalazi na ulazu u GJ“Tešanjka“ –  ŠPP Natron – Usorsko – Ukrinsko. Toplo vrijeme i visoke temperature, nisu spriječile učesnike da provedu uspješnu akciju, koju je organizovala i kojom je rukovodila Tehnolog uzgoja i zaštite šuma, Samira Smailbegović, dipl.ing.šum., uz asistenciju poslovođe uzgoja i zaštite šuma ove poslovne jedinice, Skopljak Nehrua, iskusnog šumarskog tehničara.

Lovci LD“Kiseljak“ Tešanj, njih 25, predvođeni Hasanom Handžićem glavnim lovovođom i Muhidinom Handžićem, predsjednikom društva, kao i nebrojeno puta godinama unazad, rado su se odazvali pozivu na akciju i potvrdili izuzetnu međusobnu saradnju.

Lovci su  vrijedno radili  šumsko-uzgojne mjere na tri objekta. U odjelu 25. GJ“Tešanjka“, ŠPP Natron – Usorsko – Ukrinsko“,  na površini od 1,5 ha izvršena je priprema tla za prirodno naplođavanje, u istom odjelu, na površini 0,25 ha vršeno je otklanjanje nepoželjnog korova i rastinja  oko sadnica javora koja su zasađene 2021. godine, te u Arboretumu koji 2016. godine „Šumarija Tešanj“,  povodom Međunarodnog dana šuma (21.marta), zasadila vlastitom radnom snagom i sadnicama iz svog rasadnika, gdje je vršeno čišćenje nepoželjnog korova i rastinja.

Akciju su materijalno a i svojim proizvodima podržale tešanjske firme "SM3" (čarapara) i "Oaza"  sa svojom nadaleko poznatom vodom i „slatkim programom“.