Novosti

28Jul

Novinarska ekipa BHRT-a u obilasku i snimanu SP"TAJAN"

Jučer je u prelijepom ambijentu Spomenika prirode „TAJAN“, novinarska ekipa BHRT pripremila materijal za reportažu o prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima koje ovaj biser prirode nudi.

Oko kamere, zabilježilo je atraktivne i jedinstvene sadržaje koje ćete pronaći na ovom lokaliteu a koji mogu zainteresovati šaroliku lapezu posjetilaca.

Područje SP „Tajan“ bogato je kanjonima (kanjon Mašice, kanjon Suhe, kanjon Duboke Tajašnice), prirodnim kamenim mostovima, endemskim biljkama, speleološkim objektima (jama Atom, jama Javor, Omladinska jama, Lukina pećina, Pećina u srednjoj stijeni), raznim životinjskim vrstama, vodopadima, pećinama, jezerom (Jezero na Mašici), šumama i geološkom raznolikosti, endemskim biljkama ali i sadržajima za rekreativne aktivnosti.

Sportski tereni, mountain bike staze, planinarske staze, nadstrešnice za odmor, kupališta, lovišta, sportski ribolov, sigurno će privući rekreativce a s druge strane, speleološki objekti i geološka raznolikost su uvijek zanimljivi za nova istraživanja i organizovanje raznih naučno – istraživačkih kampova i radionica.  

Ipak, ono što ovaj Spomenik prirode čini posebnim su impresivni prizori netaknute i čiste prirode, prirode u izvornom obiliku, prirode koja ostavlja bez daha, koja nadahnjuje, inspiriše, one koju vidimo kako se budi ujutro, i ide na počinak u sumrak, one u kojoj jedan život zavisi od smrti drugog, koja ima svoju hijerarhiju, koja pronalazi put za rađanje, koja oplemenjuje, koja uči i podučava, opominje i upozorava.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u snimanju reportaže i dali svoj doprinos promociji prelijepog i atraktivnog Spomenika prirode “TAJAN”.