Novosti

20Jul

Novi protupožarni put za efikasno i pravovremeno djelovanje u slučaju izbijanja šumskog požara

S obzirom na učestalost požara posljednjih godina, dodatni angažman na povezivanju šumskih puteva koji omogućavaju efikasno i pravovremeno djelovanje ukoliko do njega dođe, pokazali su se kao glavna pretpostavka za uspješnu odbranu od požara. Stoga se zaštiti šuma od požara mora pristupiti ozbiljno, odgovorno i stručno jer isti svake godine izazovu nenadoknadive štete na šumama i šumskom zemljištu.

Ključni segment za djelovanje na gašenju požara je pristup lokaciji na kojoj je nastao požar, odnosno za uspješno gašenje i lokalizovanje opožarene površine najvažnije je da se u što kraćem vremenskom roku prevezu ljudi i sredstva za gašenje požara, dok nastali požar nije zauzeo veću površinu.  

Kako bi se pravovremeno djelovalo u slučaju izbijanja požara na prostoru ŠGP „Olovsko“ i ŠGP“Krivajsko“ u GJ“Tribija – Duboštica“, GJ“Gornja Drinjača“ i GJ“Donja Krivaja“, a štete izazvane istim smanjile na minimum, izrađen je Projkat za izgradnju i rekonstrukciju šumskog protupožarnog puta „Sokolina – Ježevac – Razbojište“, u dužini od 4 kilometra i 898 metara.

Projekat je finansiran od strane Ministrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko – dobojskog kantona, putem Kantonalne uprave za šumarstvo, iz namjenskih sredstava za oblast šumarstva u 2022. godini.

Vrijednost odobrenog projekta iznosila je 44.412,95 KM, a radove na izgradnji puta izvodilo je preduzeće „IKAN“ d.o.o. Zavidovići, po osnovu ranije provedenog postupka javne nabavke navedenih usluga.

Radovi su obuhvatali mašinski iskop zemlje, materijala i kanala, sa nivelisanjem terena, izradu cjevastih propusta i drenažnog rova te izradu vodozahvata.

Projektom je obuhvaćeno veće slivno područje Podsokoline, Velike Maoče i Kamenice, kojim je omogućen lakši pristup značajnom broju odjela čija je površina ccc 1.120,00 ha, a kroz njegovu realizaciju je omogućena brža i efikasnija zaštita šuma od požara.

Izgradnjom ovog puta, jednostavnije će se doći do mjesta izbijanja požara, organizovanja mehanizacije i ljudskog kadra, lakšeg dovoza pumpi za gašenje, naprtnjača i buradi s vodom. Također, otvorenost ovog područja primarnom mrežom puteva je jako mala, a ovaj put će omogućiti izvođenje dovoljno široke mreže prosjeka ili protupožarnih puteva koji se moraju redovno čistiti od drveća i zapaljivih materijala kao i češće – umjerene prorede u mladim sastojinama crnogoričnih tipova šuma.

Osim toga, olakšana je manipulacija sadnim materijalom, postavljanje feromonskih klopki, sječa i izvoz zaraženih stabala, a put će se koristiti i za lov, turizam, planinarenje i druge aktivnosti ljubitelja prirode.

Komisija imenovana od strane KUŠ ZDK, utvrdila je da su izvedeni radovi na terenu izvršeni u skaldu sa radovima predviđenim projektom. 

Programom utroška namjenskih sredstava iz oblasti šumarstva, finansiraju se projekti od značaja za razvoj, zaštitu i očuvanje državnih šuma i šumskog zemljišta na području Zeničko – dobojskog kantona.