Novosti

07Jun

Vlada ZDK usvojila Informaciju o gospodarenju šumama na području ZDK u 2017.god i Planove gospodarenja za 2018.god.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK – Kantonalne uprave za šumarstvo, Vlada ZDK je na svojoj 145.sjednici održanoj 01.06.2018.god., usvojila Informaciju o gospodarenju šumama na području Zeničko – dobojskog kantona u 2017.god. i Planove gospodarenja za 2018.god.

U Informaciji su sadržani opći podaci o šumarstvu,  realizaciji sječa za 2017. godinu i Planu sječa za 2018. godinu, podaci o šumsko-uzgojnim radovima, integralnoj zaštiti šuma.

Redovna i potpuna realizacija planova gospodarenja šumama, a naročito realizacija plana sječa ima značajan utjecaj na kvalitetu i stanje šumskog fonda.

Ugroženost šuma i šumskog zemljišta na području ZDK, rezultat je različitih aktivnosti kao što su: šumski požari, biljne bolesti i štetočine, neplanska i nezakonita sječa šuma, eksploatacija mineralnih resursa, hidro-akumulacije, kao i kontaminacija minama.

U 2017. godini na području gospodarenja JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići, izvršeni su šumsko-uzgojni radovi na površini od 1.849,08 ha, a troškovi izvršenja (sadnog materijala -271.086,59 KM i radne snage – 803.786,69 KM)  iznose 1.074.873,28 KM. Ukupno je zasađeno 770.580 kom.sadnica. Sve sadnice su preuzete iz naših rasadnika, osim 40.000 kom.sadnica crnog bora „nisule“ koje su obezbijeđene kupovinom.

Takođe, izvršena je i analiza stanja u oblasti šumarstva, identificirani problemi i slabosti, te predložene aktivnosti za njihovo rješavanje. U cilju cjelovitosti Informacije navedene su strateške aktivnosti i projekti iz oblasti šumarstva koji su u toku i koji se planiraju realizirati u narednom periodu.

Usvajanjem Informacije i Planova gospodarenja za narednu godinu, Vlada je, u cilju unaprjeđenja gospodarenja šuma na području kantona, obavezala Javno preduzeće „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići, da poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem potpunog ostvarivanja svih planova po šumskoprivrednim osnovama sa posebnim akcentom na ravnomjernu realizaciju plana sječa, izgradnju šumske infrastrukture, provođenje integralne zaštite šuma, te biološke obnove šuma.