Novosti

28Jan

Bh šumari na 52. EFNS-u u Poljskoj

U periodu od 18. – 26. januara 2020.godine, u mjestu Duszinski – Zdroj (Poljska),  održan je 52. EFNS -  Evropsko šumarsko prvenstvo u nordijskim ski disciplinama.

Kao i svake godine, na jednom mjestu su se okupili ljubitelji zimskih sportova, koji kroz dobro raspoloženje, pozitivan takmičarski duh, zdravu ambiciju i stručnu razmjenu iskustava predstavljaju zemlju iz koje dolaze i iznova dokazuju koliko je malo ljudima potrebno za ostvarivanje doživotnih prijateljstava i povezivanje unatoč jezičkim i kulturološkim barijerama.

Tradicija ovog takmičenja, napravila je svojevrsnu šumarsku mrežu, koja njeguje samo najljepše vrijednosti i promoviše Evropu s njene najljepše strane.

Inače, ovo takmičenje zamišljeno je kao stručno-turističko-sportski susret europskih šumara i šumovlasnika. Održava se već više od 50 godina, počevši od 1969. god., kada je održano u Todtnau (Schwarzwald – Njemačka). Natjecanje se sastoji od pojedinačnoga skijaško-streljačkoga (biatlon s mogućnosti izbora skijaškog trčanja klasičnim i/ili slobodnim stilom - žene na 5 km, muškarci na 10 km – takmičari i takmičarke podijeljeni su u starosne kategorije po 10 godina, počevši od ispod 20, zatim 21-30, 31-40 itd. do zaključno iznad 70) i štafetnoga u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Manifestacija je okupila oko 1.000 učesnika.

Osim sportskih takmičenja, na ovom događaju upriličena su i različita predavanja na temu upoznavanja sa šumarstvom i šumama domaćina susreta, kao i razna stručna predavanja o šumarstvu.

U petak, 24. januara 2020. godine na EFNS-u je upriličen tradicionalni Festival nacija, gdje se Bosna i Hercegovina predstavila sa domaćim proizvodima, pa su se na štandu naših predstavnika našli tradicionalni bosanski proizvodi  kao što su med, domaća rakija, travnički sir, visočko suho meso, bosanski džemovi i pekmezi, kolači. Osim navedenog, iskorištena je prilika i za predstavljanje šumskih i turističkih potencijala naše zemlje.

JP“Šumsko – privrednog društva Zeničko – dobojskog kantona“ predstavljali su izvršni direktor za ekonomsko – finansijske poslove, Anto Perković, i rukovodilac poslovne jedinice „Šumarije Tešanj“, Samira Smajilbegović, koja je delegirana ispred UŠIT-a.  

Na takmičenju u Poljskoj, pripremljena je i prezentacija o šumarstvu u Bosni i Hercegovini i preuzeta zastava EFNS-a, s obzirom da je 2021.godine, domaćin ovom takmičenju upravo naša zemlja.

Dakle, Sarajevo će bit domaćin 53.EFNS-a, i prilika za predstavljanje naše zemlje u što boljem svjetlu, te organizovanje još jednog događaja koji će promovisati naše kulturno, turističko i kulturološko naslijeđe.