Novosti

03Oct

Upriličen sastanak sa predstavnicima penzionera ZDK

U prostorijama javnog reduzeća „Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“, održan je sastanak predstavnika ovog preduzeća sa predsjednikom Saveza udruženja penzionera ZDK, Mustafom Trakićem, predsjednikom Udruženja penzionera Zenica, Sijerčić Eminom, i predsjednikom Udruženja penzionera Kakanj, Irfanom Imamovićem. Sastanku je prisustvovao i  ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona, Mirnes Bašić.

Osnovna tema sastanka je bila dinamika isporuke ogrjeva za penzionere na području Zeničko – dobojskog kantona u ovoj godini, te načelno dogovaranje obaveza za 2020. godinu. Konstatovano je da na osnovu zaključenih ugovora o drvosnabdijevanju penzionera, isporuka ide prema ugovorenoj dinamici.

Najveći problem oko isporuke evidentiran je na području općine Zenice, gdje isporuka ogrjeva ide slabijim intenzitetom zbog onemugućavanja izvođenja radova na području ove općine od strane mještana pojedinih naselja ili pojedinica i različitih udruženja.

Istaknuto je da se često dešava da su incijatori zabrana šumokradice koje, nakon što se Šumsko – privrednom društvu zabrani obavljanje sječe po projektima, bez dozvole ulaze u odjele i vrše nelegalnu i neplansku sječu koja izaziva eroziju tla i ugrožava naselja. Na ovaj način se manipuliše mještanima koji osporavaju rad preduzeću koje radi plansku sječu bez ugrožavanja naselja, a stvara se povoljan tren za one koji ovu situaciju koriste radi ličnih interesa.  

Prisutni su upoznati sa mjerama koje je ovo preduzeće poduzelo kako bi se što prije stvorili uslovi za dalju isporuku ogrjeva. Naime, zbog zabrana i različitih pritisaka, Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona je pokrenulo reviziju plana i ako se odobre izmjene plana od strane Kantonalne uprave za šumarstvo i omogući izvođenje radova  na drugom području (Bistričak), nesmetano će se nastaviti snabdijevanje na području Zenice, te čak stvoriti i uslovi da se postojeći ugovor aneksira na veću količinu.

Inače, ove godine je Udruženje penzionera Zenica, prvi put potpisalo ugovor sa ovim preduzećem na 1.500 m3, što će biti osnova i za narednu godinu, dok je dogovoreno povećanje isporuke za penzionere Kaknja sa 1.700 m3 na 1.900 m3, s tim da se do marta 2020.godine realizuje 250 m3. Sa Udruženjima penzionera iz ostalih gradova ovo preduzeće, takođe ima fer i korektnu dugogodišnju saradnju. 

Na kraju sastanka je dogovoreno da se za narednu godinu potpiše ugovor o isporuci drveta sa krovnom organizacijom penzionera ZDK, uz posredovanje Ministrastva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona.