Novosti

02Aug

Obezbijeđena sredstva za unaprjeđenje ponude i sadržaja unutar zaštićenog područja Spomenika prirode "TAJAN"

U prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, potpisan je ugovor između ovog ministarstva i JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, o dodjeli sredstava za realizaciju projekta „Unapređenje ponude i sadržaja unutar zaštićenog područja Spomenika prirode „TAJAN“ „. Projekat se realizuje u skladu sa „Programom podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

Vrijednost projekta je 45.039 KM, i sredstva će se koristiti namjenski, u skladu sa aktivnostima predviđenim projektom.

I sam naziv projekta odnosi se unapređenje ponude u okviru zaštićenog područja Spomenika prirode „TAJAN“, i podrazumijevat će izgradnju kružne biciklističke staze ( Info centar – Stara Kamenica – restoran Kamenica – Info centar ), nabavku dječijih bicikala sa ciljem osiguranja dodatnih sadržaja za kvalitetnije upravljanje zaštićenim područjem, i nabavku opreme i uniformi za radnike kako bi se podigao nivo opremljenosti čuvarske službe.      

„TAJAN“ u svojoj ponudi već raspolaže sa šest obilježenih staza, koje su u funkciji, ali se ukazala prilika za izgradnju jedne kružne staze koja će biti dužine oko 5km. Dio staze će se asfaltirati a dio bi išao makadamskim putem, što će zasigurno biti zanimljivo ljubiteljima brdskog biciklizma, jer će sadržavati ravni dio, uspon i spust. Izgradnjom ove staze, posjetioci će svoje izlete pretvarati u aktivno provedeno vrijeme.

Osim toga, Poslovna jedinica Spomenik prirode „TAJAN“, raspolaže i sa određenom količinom opreme koja je na raspolaganju za izdavanje izletnicima i turistima. To se odnosi i na 25 profesionalnih bicikala za brdski biciklizam. Od samog početka aktivnosti, pojavio se interes i potreba i za nabavkom dječijih bicikala, s obzirom da su česti gosti porodice sa djecom, učenici osnovnih škola, odnosno populacija za koju bicikla koja posjedujemo nisu adekvatna.

Kroz realizaciju ovog projekta, obogatit će se ponuda novim biciklima za djecu, kako bi porodice sa djecom mogle zajednički uživati u vožnji biciklističkim stazama Spomenika prirode „TAJAN“.

U narednom periodu, namjera je obezbijediti i korpe za bicikla, kako bi izletnicima sa malom djecom, takođe, bila prihvatljiva ponuda koje se odnosi na vožnju biciklima.

Što se nabavke opreme za radnike tiče, olakšat će im svakodnevno obavljanje poslova ali i posjetiocima olakšati identifikaciju radnika na Spomeniku prirode.

Ovo je još jedan od projekata kojim se upotpunjuje turistički sadržaj Zeničko – dobojskog kantona, a Javno preduzeće „Šumsko privredno – društvo Zeničko dobojskog kantona“, će se i u narednom periodu posvetiti promociji šume kao turističkog potencijala.

Značajno je napomenuti da je prilikom prijave na ovaj projekat, između ostalog, uslov bio i izmirene obaveze prema državi, i ovo je jedan od prvih projekata na kojem je „ŠPD ZDK“ moglo uzeti učešće, s obzirom na nedavno izmirenje svih obaveza prema Poreznoj upravi FBiH, što je svojevrsna potvrda svih prednosti koje proizilaze iz odluke o uplati duga iz ranijih perioda.

Apliciranjem na različite projekte, raznih domaćih i međunarodnih fondova, institucija i zemalja,  stvaraju se preduslovi za dobijanje značajnih finansijskih sredstava za realizaciju idejnih projekata.