JAVNI POZIVI

Početni datum
Krajnji datum

23Jun

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku nabavke guma za šumske traktore, br. 47/21

ZATVORENO

DATUM ZAVRŠETKA: 05.07.2021.

Na osnovu člana 70. Zakona o javnim nabavkama BiH (Službeni glasnik BiH, br. 39/14), a shodno Zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda broj 47-2/21 od 15.06.2021. godine, donosi se

O  D  L  U  K  A

o izboru najpovoljnijeg ponuđača 

(Nabavka guma za šumske traktore, br. 47/21)

U postupku javne nabavke broj: 47/21 – Otvoreni postupak za nabavku guma za šumske traktore za potrebe JP ''ŠPD ZDK'' d.o.o. Zavidović, proveden je postupak prikupljanja, otvaranja i ocjene ponuda.

Zapisnikom o javnom otvaranju ponuda je konstatovano da su pristigle ponude od pet ponuđača za učešće u nadmetanju po navedenom javnom pozivu.

U postupku ocjene ponuda Komisija je konstatovala da su svi ponuđači dostavili kompletne ponude u skladu sa tenderskom dokumentacijom i da ispunjavaju zahtjeve Ugovornog organa koji se tiču kvalificiranosti ponuđača za učešće u predmetnom postupku javnih nabavki, odnosno da su pristigle ponude formalno-pravno ispravne.

Komisija je pregledom dostavljene dokumentacije za gume utvrdila da su za LOT 1 svi ponuđači ponudili gume koje odgovaraju zahtjevima iz Tenderske dokumentacije, pa su i sa tog aspekta sve ponude ispravne i prihvatljive, a da za LOT 2  ni jedan od ponuđača nije dostavio ponudu svih guma kako je traženo u Tenderskoj dokumentaciji, to jest da svaka ponuda sadrži jednu ili više guma koje su namijenjene za rad u poljoprivredi, što ne odgovara zahtjevima postavljenim za gume za teške uslove i korištenje u šumi. Zbog toga ni jedna od pristiglih ponuda za LOT 2 nije tehnički zadovoljavajuća.

U predmetnom postupku predviđeno je vođenje e-aukcije, te je ista za LOT 1 zakazana i provedena 11.6.2021. godine. Nije zabilježeno učešće u postupku ni jednog od ponuđača, te je rang lista ostala identična kao prije e-aukcije.

Pregledom zahtjeva iz Tenderske dokumentacije i dostavljenih ponuda Komisija je konstatovala da je Tenderskom dokumentacijom je predviđeno naknadno dostavljanje dokaza o ispunjavanju uslova za kvalifikaciju – Lična sposobnost ponuđača iz člana 45. Zakona o javnim nabavkama, da nisu uočene računske greške u Obrascu za cijenu ponude, da je procijenjena vrijednost nabavke za LOT 1 je 40.630,00 KM, a da je cijena prvorangirane ponude za LOT 1 je 44.166,42 KM, što je za 3.536,42 KM ili 8,7% više od procijenjene vrijednosti nabavke.

Nakon provedene procedure ocjene ponuda, uvažavajući sve činjenice navedene u Zapisniku, uz obrazloženje da je očito došlo do porasta cijena na tržištu (dodatni argumenti dati u Zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda), te uvažavajući neophodnost nabavke predmetnih guma, Komisija je predložila da se ponuda ponuđača  „LAZENDIĆ“ d.o.o. Banja Luka prihvati kao najpovoljnija za LOT 1 u ovom postupku nabavke, te istom ponudi zaključenje ugovora o nabavci. Nakon analize svega navedenog Uprava Preduzeća je prihvatila argumentaciju i prijedlog Komisije.

Odluku možete preuzeti ovdje.

Protiv ove Odluke može se izjaviti žalba direktoru JP “ŠPD ZDK” d.o.o. Zavidovići u roku od 10 (deset) dana od dana prijema odluke.