Novosti

22Mar

Generalni direktor podržao akcije pošumljavanja

Dana 22.03.2019.godine, na lokalitetu Klupe, općina Zavidovići, održana je akcija pošumljavanja uposlenika poslovne jedinice Zavidovići, predstavnika KUŠ –Odjeljenje Zavidovići, i učenika Srednje šumarske tehničke škole iz Zavidovića.

Akciji pošumljavanja se pridružio i generalni direktor JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, Jasmin Devedžić kao predstavnik Uprave preduzeća koji je naveo da se na ovaj način u javnost želi poslati slika odgovornog preduzeća koje ima dobru saradnju sa širom društvenom zajednicom te će se ovakav trend nastaviti kroz dalje djelovanje JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići.

Vremenski uslovi su bili idealni za sadnju, te je pedesetak učesnika zasadilo jedan hektar šumske površine sa 3000 sadnica u odjelu 17, gospodarska jedinica „Krivaja Zavidovići“.  

Učenici srednje Šumarske škole u Zavidovićima, redovno se odazivaju svim akcijama koje imaju za cilj promociju zaštite šuma, i svaki praktični primjer je svojevrsna priprema za zanimanje za koje se školuju, te će im, svakako koristiti u daljem stručnom i profesionalnom usavršavanju.

Prema riječima profesorice koja je predvodila učenike Šumarske tehničke škole, Amele Musić, dipl.ing.šum., saradnja sa Šumsko  privrednim društvom Zeničko – dobojskog kantona na zavidnom je nivou, a posebno im je drago što je veliki broj šumarskih inženjra srednjoškolsko obazovanje steklo upravo u ovoj obrazovnoj ustanovi, što je svakako, jedan od razloga za još bolju i kvalitetniju saradnju u narednom periodu.

Osim u Zavidovićima, akcija pošumljavanja je održana i na lokalitetu sela Vrselje, u poslovnoj jedinici „Šumariji Zenica“. U odjelu 40/0, u GJ „Stranjanska rijeka“. Sa 3.600 sadnica bora, zasađeno je 1,2 ha površine. Učesnici su bili, osim uposlenika poslovne jedinice i predstavnici KUŠ – Odjeljenje Zenica te učenici ekološkog smjera Srednje tehničke škole iz Zenice.

Akciju su podržali i privredni subjekti „MBA“, „Pekara KAVAZ“ i STR „ORIJENT“, sa hranom i pićem za sve učesnike.