Novosti

21Mar

Akcije pošumljavnja na Dan šuma i prvi dan proljeća

Najavljene akcije pošumljavanja u saradnji sa školama, ekološkim udruženjima, privrednicima i zaljubljenicima u prirodu i šumu,  u svim gradovima Zeničko – dobojskog kantona su otpočele sa prvim danom proljeća, koji se u svijetu obilježava i kao Svjetski dan šuma.

Vremenski uslovi su dozvolili sadnju, pa su tako u saradnji poslovne jedinice „Šumarije Olovo“ i MSŠ“Musa Ćazim – Ćatić, na akciji pošumljavanja učestvovali učenici četvrtog razreda Šumarske tehničke škole koje je predvodio profesor Adnan Šehić, dipl.ing.šum. Ukupno je zasađeno 600 sadnica gorskog javora, starosti 2+0, a radovi su vršeni u gospodarskj jedinici Donja Stupčanica, sliv Zatočje, odjel 60. Nadzor nad izvođenjem radova su vršili Miralem Vranac, šum.tehničar i Amir Halilović, mr.šum.

Tradicionalno, kao i svake godine, uposlenici poslovne jedinice „Šumarije Vareš“ predvođeni Mirnesom Avdukić dipl.ing.šum. rukovodiocem ove poslovne jedinice, su u saradnji sa predstavnicima KUŠ -  Odjeljenje Vareš, takođe obilježili ovaj dan na najbolji mogući način -  pošumljavanjem.

Pošumljavanje je obavljeno na lokalitetu Striježevo, GJ“Donja Trstionica Goruša“u odjelu 74. Uz veliki odziv uposlenika i pravu proljetnu atmosferu, uspješno je zasađeno 1.500 komada sadnica bijelog bora starosti 2+0 na površini 0.50 hektara.

Takođe, akciji pošumljavanja su se odazvali i uposlenici poslovne jedinice „Šumarije Visoko“ i  predstavnici KUŠ – Odjeljenje Visoko. Ova poslovna jedinica, u akciji pošumljavanja, je bila domaćin i učenicima i nastavnicima za dvije škole sa općine Visoko, OŠ“Kulin Ban“ i OŠ“Musa Ćazim – Ćatić“.

Uspješno je zasađeno oko 1.500 sadnica, u GJ“Donja Trstionica Goruša“, odj. 89.

Značajno je napomenuti da je prevoz za učenike i nastvnike za škole, te sendviče, za ovu akciju obezbijedila kompanija „Secom“ iz Visokog, koja je jedan od značajnih poslovnih partnera JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, što je izuzetan primjer uspješne saradnje privatnog i javnog sektora i težnja za međusobnim pomaganjem, kao i primjer društveno odgovornog ponašanja.

Ovo je jedan od načina na koji se i ostali privrednici sa Zeničko – dobojskog kantona mogu uključiti u ovakve projekte.

Akcije pošumljavanja će se nastaviti u narednim danima i u ostalim poslovnim jedinicama.