Novosti

21Mar

Prezentacija o značaju šuma za osnovce u Varešu i Brezi

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma, 21.marta, u JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, upriličene su različite aktivnosti kojima se nastoji ukazati na potrebu za očuvanjem šuma i na važnost domaćinskog pristupa upravljanja istim.

Između ostalog, 20. marta je održano predavnje za učenike ekološke sekcije u osnovnoj školi „Vareš“ na temu Šume – pluća planete zemlje. Predavanje su održali uposlenici JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići dr.sci. Kenan Zahirović i Merisa Osmanović M.Sci.šum.

Prezentacija je bila edukativnog karaktera i obuhvatila je sve segmente zaštite i čuvanja šuma a posebno je istaknuta važnost ovog prirodnog bogatstva za opstanak svjetske  populacije, te značaj šuma u održavanju prirodne ravnoteže na planeti.

S obzirom da se radilo o mladima koji će svoje znanje o svim procesima koji su važni za opstanak ljudi, biljnih i životinjskih vrsta nadograđivati u budućem školovanju i  kroz različita životna iskustva, predavači su se potruduli da kroz interakciju sa učenicima, te slikovne ilustracije, učine predavanje zanimljivim i prikladnim za dob malih slušalaca.

Nakon prezentacije, učenici su sa direktorom škole, Murisom Parićem, zamjenicom Ilijanom Vidović i pedagogicom Suvadom Karagić, u dvorištu škole, zasadili nekoliko sadnica tuje, gdje im je prezentovan pravilan način sadnje sadnica. Ostatak od 400 sadnica tuje, koje je JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići doniralo za ovu školu, učenici ekološke sekcije ove škole će, primjenjujući ono što im je prezentovano, zasaditi čim vremnske prilike budu optimalne za sadnju.

Domaćini se nadaju da će sadnjom ove divne kulture učiniti dvorišni ambijent škole estetki ljepšim i zdravijim za učenike, te su se zahvalili gostima na doniranom sadnom materijalu i prenesenom znanju o značaju šuma ali i iskazali nadu da će se međusobna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Po završetku aktivnosti u Varešu, prezentacija na istu temu, održana je i za učenike osnovne škole „ Enver Čolaković“ u Brezi.

JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, nastavit će saradnju sa svim zainteresovanim šokolama na području Zeničko – dobojskog kantona koje žele omogućiti edukaciju za učenike, te im prenijeti praktična i teoretska znanja o značaju šuma ali i aktivnostima koje JP“ŠPD ZDK“d.o.o Zavidovići provodi kako bi imali bolju, kvalitetniju i zdraviju šumu, odnosno šumu kojom će biti ponosne i generacije koje dolaze poslije nas.