Novosti

07Mar

Radionica: Povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova

Dana 06.03.2019. godine, u prostorijama Privredne komore Zeničko – dobojskog kantona u Zenici,  održana je radionica na temu „Povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova“, koja je organizovana od strane Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Radionici je prisustvovao veliki broj učesnika iz oblasti privrede, obrazovanja, privatnog sektora i dr. 

Cilj akademije je bio upoznavanje učesnika sa programima za finansiranje, načinima prijave prijedloga projekata, kao i uslovima koji moraju biti ispunjeni kako bi se određena institucija, preduzeće, nevladina organizacija prijavili za dobivanje bespovratnih sredstava.

Radionicu je otvorila Diana Babić, predsjednica Privredne komore Zeničko – dobojskog kantona. Ukratko je predstavila program radionice i najavila predavače. Nakon nje se obratila dr. Elma Kovačević – Bajtal, direktorica Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je istakla da je BiH uspjela do sada iskoristiti samo 15% sredstava EU fondova. Razlog tome je nedovoljna upućenost i stručnost kada je u pitanju izrada prijedloga projekata prema EU. Stoga je i organizovana radionica ovoga tipa.

Nakon uvodnih riječi domaćina, skupu se obratio gost predavač dr.sc. Mirko Pešić, specijalista za izradu i provedbu EU projekata pri Mipes consulting kompaniji u Hrvatskoj.

Ista kompanija je do sada učestvovala u izradi i realizaciji preko 180 projekata bespovratnih sredstava, čija ukupna vrijednost prelazi 1 milijardu KM. Također je naglasio da je u BiH od 1996. godine pa do danas uloženo preko 3,6 milijardi eura.

Nakon uvodnih riječi, dr. Pešić je upoznao učesnike sa programima Evropske unije, između ostaloga i sa projektima kao što su HORIZON 2020, IPA, CREATIVE EUROPE, COSME, EIDHR, EU4BUSINESS, COST, EUREKA, INTERREG MED, TAIEX, LAF, IFA i dr. Također je upoznao učesnike sa budžetima programa za finansiranje.

Program je završen kratkom diskusijom i pitanjima od strane učesnika. Radionici su ispred JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići prisustvovali dr.sci. Kenan Zahirović, Merisa Osmanović, M.Sc.šum., Alma Demirović, dipl.ing.šum.