Novosti

04Sep

Sindikalna solidarnost je dio tradicije našeg preduzeća

Prema svojoj definiciji osnovni cilj Sindikata u jednom preduzeću je da štiti prava radnika i promoviše svoje interese zajedničkim nastupom prema  poslodavcu kako bi ojačao svoj položaj u pregovorima vezanim za uslove rada. Sindikat je domokratska organizacija baziran na dobrovoljnom udruživanju na principima zajedništva i solidarnosti u cilju zaštite radnika, unapređenja uslova rada te izgradnji društva u kojem se poštuju prava radnika.

„Sindikalno organizovanje u našem preduzeću aktivno je od samog osnivanja preduzeća i Sindikat je uvijek bio reprezetntativni predstavnik radnika i njihovih stavova. Prava radnika ne smiju biti dovedena u pitanje po bilo kojem osnovu i ona su stalna kategorija koja se treba dopunjavati i poboljšavati. Sindikat u našem preduzeću kontinuirano i aktivno radi na uspostavi i izgradnji socijalnog dijaloga, stvaranju pretpostavki za bolje uslove rada i promicanju radničkih prava“, kazao je sindikalni povjerenik Džemal Sačić.  

Razne aktivnosti su obilježile rad Sindikata u ovoj godini a, svakako, jedan od najzančajnijih je njegovo učestvovanje, kao ravnopravnog sudionika, u izradi i donošenju Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, koji je stupio na snagu objavom u Službenim novinama ZDK, 26.04.2018.godine. U prethodnoj godini, Sindikalni povjerenici su učestvovali i u izradi Pravilnika o radu našeg preduzeća. Ovim Pravilnikom su uređena prava i obaveze poslodavaca kao i  prava i obaveze radnika u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovoroma, a tiču se organizacije rada, sistematizacije radnih mjesta, zasnivanja radnog odnosa, radnog vremena, odmora i odsustva, plata i naknada plata, odgovornosti za kršenje radnih obaveza i materijalne odgovornosti, prestanka ugovora o radu i postupka ostvarivanja prava i obaveza iz radnog odnosa.

Takođe, u martu ove godine regulisan je rad Sindikalnog odbora preduzeća kroz donošenje Poslovnika o radu kojim su definisane nadležnosti i djelatnost rada, te aktivnosti vezane za pripremu, sazivanje i održavanje sjednica i odlučivanje na istim. Treba napomenuti da su Sindikalni povjerenici učestvovali i u radu Komisije za izradu Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Proces certificiranja koji je proveden u ovoj godini, uključivao je razgovore sa Sindikatom kao jednom od interesnih grupa u preduzeću, a aktivnosti Sindikata su usmjerene i na prikupljanje humanitarnih pomoći kao vida solidarnosti, preko odbitaka na lični dohodak, za bolesne kolege ili članove njihovih porodica. Pozivima za liječenje uvijek se odazove veliki broj radnika i od početka godine se kroz humanitarne akcije ovim putem, za one koji su u stanju potrebe, prikupilo blizu 40.000 KM.

Sindikalno djelovanje je dio tradicije našeg preduzeća i njegov rad i značaj prepoznaje i Uprava preduzeća, koja veliki dio odluka donosi upravo uz konsultaciju predstavnika Sindikata.

Sindikalni povjerenici konstantno upućuju inicijative prema Upravi preduzeća ukoliko smatraju da su prava radnika u nekom segmentu djelovanja ugrožena ili bi mogla biti ugrožena kroz donesene akte ili odluke.

Nastojanja Sindikata u narednom periodu ići će u pravcu saradnje sa Upravom preduzeća vazano za nabavku kvalitetnije HTZ opreme za radnike koja zadovoljava standarde FSC-a, o povećanju plata radnicima, te izvršenju revizije postojećih normativa u oblasti iskorištavanja šuma.