Novosti

23Apr

Potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u JP"ŠPD ZDK"d.o.o. Zavidovići

Predsjednica "Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH", Lejla Čatić i predstavnici Šumsko privrednog društva Zeničko – dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići, dana 23.04.2018. godine , potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u JP"ŠPD ZDK"d.o.o. Zavidovići.

 Činu potpisivanja kolektivnog ugovora ispred JP"ŠPD ZDK" d.o.o. Zavidovići prisustvovali su direktor preduzeća Jasmin Devedžić i zamjenik predsjednika Sindiklanog odbora JP"ŠPD ZDK" d.o.o Zavidovići Džemal Sačić.

 Ovim kolektivnim ugovorom u oblasti šumarsva uređuju se prava i obaveze radnika, te prava i obaveze Poslodavca prema radnicima koji rade kod njega, odnosno prava i obaveze ugovornih strana koje su zaključile ovaj ugovor.

 Prema riječima Direktora, Kolektivni ugovor predstavlja kvalitetnu osnovu za regulisanje radnopravnih odnosa u preduzeću. Takođe, smatra da je Kolektivni ugovor realan i provodiv u uslovima u kojima preduzeće trenutno posluje.

 Zamjenik predsjednika Sindiklanog odbora JP"ŠPD ZDK" d.o.o Zavidovići Džemal Sačić, smatra da su postpisivanjem Kolektivnog ugovora zadržana stečena prava radnika te da je Kolektivnim ugovorom na jasan način definisan odnos uposlenika i poslodavca.

 Prema riječima predstavnika sindikata, potipisivanjem ovog kolektivnog ugovora ostavljen je prostor da sindikat i poslodavac redovno analiziraju stanje u društvu te na osnovu iskazanaih pokazatelja rade na unapređenju utvrđenih prava.

 Kolektivni ugovor je potpisan na period od jedne godine.