Novosti

02Jul

„TAJAN –Tourism, Adventure, Joy, Attractions, Nature”.

Sa prvim danima ljeta i početkom ljetne sezone, počelo je i sve veće interesovanje za ponudu koju u svom programu ima Spomenik prirode Tajan. Sve su češći organizovani dolasci i višednevne ekskurzije kako domaćeg stanovništva, tako i posjetilaca iz cijelog svijeta. Tako je u toku prošle godine ova Poslovna jedinica bila domaćin raznim edukativnim, avanturističkim, istraživačkim posjetama, ali i izletima zabavnog karaktera koji svakako prednjače kada su u pitanju boravci na Tajanu.

Ono što ovaj biser prirode nudi, a što ga izdvaja od drugih, je atraktivna višestruka ponuda  s obzirom da je područje SP „Tajan“ bogato kanjonima (kanjon Mašice, kanjon Suhe, kanjon Duboke Tajašnice), prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima (jama Atom, jama Javor, Omladinska jama, Lukina pećina, Pećina u srednjoj stijeni), raznim životinjskim vrstama, vodopadima, pećinama, jezerom (Jezero na Mašici), šumama i geološkom raznolikosti, endemskim biljkama ali i drugim sadržajima koji se stalno dopunjavaju.

Veliki broj turista se odlučuje upravo za ovu destinaciju jer se radi o netaknutoj i čistoj prirodi, prirodi u izvornom obliku, prirodi koja ostavlja bez daha, koja nadahnjuje, inspiriše, onoj koju vidimo kako se budi ujutro, i ide na počinak u sumrak, onoj u kojoj jedan život zavisi od smrti drugog, koja ima svoju hijerarhiju, koja pronalazi put za rađanje, koja oplemenjuje, koja uči i podučava, opominje i upozorava...

Aktivnosti koje su usmjerne na razvoj potencijala koji nudi park prirode, odnose se na mogućnosti za naučna istraživanja i obrazovanje vezano za izradu programa speleoloških, hidroloških, bioloških, arheoloških i drugih istraživanja, te izradu programa obuke sa ciljem razvoja kapaciteta interesnih skupina u oblasti zaštite okoliša, okolišnog upravljanja i upoznavanja sa vrijednostima područja, razvoj turizma i rekreacije koji nisu u suprotnosti sa ciljevima zaštite Spomenika prirode odnosno izgradnja i obnova turističke infrastrukture u skladu sa Prostornim planom područja posebnih obilježja, propisanim mjerama zaštite i Planom upravljanja, poboljšanje socijalnih i ekonomskih uslova lokalnog stanovništva i stanovništva u okruženju Spomenika prirode, razvoj uslužnih i drugih djelatnosti u skladu sa ciljevima zaštite Spomenika prirode.

(slika Tajana u zimsko - idiličnoj atmosferi)

Uposlenici Tajana su obučeni da uvijek budu na raspolaganju eventualnim posjetiocima, da ih informišu i upute u način funkcionisanja cijelog prirodnog rezervata.

Višegodišnji profesionalan rad naših uposlenika svake godine donosi sve veću zainteresovanost za ponudu ovog prirodnog dragulja naše zemlje a tendencija daljeg napredovanja obećava zadovoljavanje i turista sa najistančanijim ukusom.  

Jezero Mašica je uređeno sa nadstrešnicama, roštiljima, šetnicama, eko toaletima, sa svim pripadajućim sadržajem koji će učiniti Vaš boravak u prirodi nezaboravnim.

Pećine su takođe uređene. U pećini Srednja stijena postavljena je staza kako bi posjetiocima bilo lakše da se kreću i posmatraju pećinske ukrase (stalaktite i stalagmite), a u Info centru se može iznajmiti speleološka oprema bez koje se ne možete ući u pećine, a to podrazumijeva kacigu i čeonu lampu. Takođe, nabavljena je i oprema za zimski turizam (krplje, gležnjaci), štapovi za hodanje, dvogledi, brdska bicikla uz koje dobijete i kacigu. Smještajni kapaciteti su u privatnom vlasništvu, radi se o 15 vikendica (oko 80 ležaja).

(Topografska karta Spomenika prirode sa ucrtanim granicama zaštićenih zona u razmjeri 1:10 000)

Realizacija različitih projekata u posljednjih nekoliko godina dovela je do proširenja ponude, ali orjentisanost na pravljenje što kvalitetnije ponude zahtijeva dodatna ulaganja, nove projekte, te stvaranje ambijenta za savremenije i atraktivnije sadržaje. Želimo u punom smislu implementirati i opravdati naziv ovog prirodnog bogatstva :

 „TAJAN –Tourism  Adventure  Joy  Attractions  Nature”.