Novosti

20Jun

Učešće ŠPD-a u projektu "Transparenta i odgovorna javna preduzeća u BiH"

JP „ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, partner je Agenciji za razvoj EDA u realizaciji projekta „Transparentna i odgovorna javna preduzeća u BIH“ – TAPE, koji finansira Kraljevina Holandija. Naše preduzeće je jedno od deset  partnerskih preduzeća ove agencije koji rade na razvoju i promociji regulatornih i drugih poboljšanja u oblasti transparentbnosti poslovanja javnih preduzeća u BiH.

Opšti cilj projekta je poboljšanje transparentnosti i odgovornosti javnog sektora u BiH, kao i stvaranje pretpostavki za praćenje učinka javnih preduzeća u BiH. Specifični cilj projekta je razvoj, promocija i iniciranje promjena u propisima o javnim preduzećima u cilju povećanja transparentnosti planiranih i realizovanih aktivnosti.

Ovaj projekat nastoji poboljšati postojeću zakonsku regulativu kroz amandmane na entitetske Zakone o javnim preduzećima i na uredbe koje regulišu transparentnost finansijskih odnosa između javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave i entiteta (a u Federaciji BiH i kantona), čije usvajanje i primjena bi doprinijeli unaprjeđenju transparentnosti i odgovornosti rada javnih preduzeća.

Predloženi amandamani bi regulisali obavezu otvaranja vlastite web stranice, koja bi bila platforma za objavljivanje i transparentnost podataka, izvještaja, planova, obavezu zapošljavanja putem javnog konkursa, kao i uvođenje plana poslovanja kao sveprisutnog i ključnog dokumenta za poslovanje preduzeća, dok je interna revizija usklađena sa propisima koji regulišu sistem interne revizije u javnom sektoru u oba entiteta.

Takođe, operativni timovi su bili glavni akteri u izradi smjernica za izradu godišnjih planova poslovanja i izvještaja o poslovanju javnih preduzeća.

Smjernice su pripremljene na osnovu važećih zakonskih propisa i primjera iz prakse, a njihov koncept je usaglašavan tokom zajedničkih radionica. Smjernice daju preporuke za jasnu i jednostavnu strukturu i sadržaj godišnjih planova i izvještaja koji će se javno objavljivati. One treba da usmjere javna preduzeća kako da urade godišnje planove i izvještaje i da pri tome zadovolje principe transparentnosti i odgovornosti, kao i važeće zakone, računovodstvene standarde i druge relevantne pravne akte. Pored smjernica, pripremljeni su i modeli planova i izvještaja o poslovanju sa preciziranim sadržajem.

Preduzeća partneri su obavezni po ovom projektu objaviti Planove poslovanja za ovu godinu, kao i Izvještaj o poslovanju za 2017.god., što je, vodeći se Sporazumom o saradnji na ovom projektu i objavljeno na zvaničnoj web stranici preduzeća.

Naše preduzeće i na ovaj način dokazuje da, transparentnost i odgovornost svog poslovanja, želi izdići na viši nivo, te svoje poslovanje i planiranje poslovanja predstavi kao javne dokumente, što bi, na neki način, otklonilo dugogodišnje sterotipe o tzv. zatvorenosti i netransparentnosti u poslovanju JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići.