Novosti

05Jun

Danas je Svjetski dan zaštite životne sredine

5.juna svake godine, u preko 140 zemalja širom svijeta,obilježava se Svjetski dan zaštite životne sredine . Ovaj datum odredila je Generalna skupština UN-a jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Od tada je postao globalni događaj koji ima za cilj podsticanje svijesti  javnosti o važnosti čuvanja i zaštite životne sredine, te skretanje pažnje na brojne ekološke probleme. Obilježavanje ovog dana svake godine sa sobom donosi i određenu temu u skladu s kojom velike korporacije, nevladine organizacije, lokalne zajednice, vlade država i poznate ličnosti širom svijeta preduzimaju aktivnosti radi smanjenja i otklanjanja uzroka zagađenja životne sredine.

Ove godine, Svjetski dan zaštite životne sredine,  obilježava se pod sloganom:

„Pobijedi plastično zagađenje“ (Beat Plastic Pollution) sa motom: "Ako ne možeš ponovo da upotrijebiš, odbij" .

Plastično zagađenje je jedna od brojinih prijetnji prirodi poput klimatskih promjena, globalnog zatopljavanja, deforestacije, smanjenja biološke raznolikosti, porasta zagađivača u okolišu i mnogih drugih prijetnji koje narušavaju sklad odnosa u prirodi. Zdrav okoliš je osnov za stabilno i produktivno društvo.

Povodom ovog dana, Program UN-a za okoliš/životnu sredinu (UNEP), organizuje drugi po redu Dan upravljača zaštićenih područja u BiH u Tarčin Forest Resortu.

Dan upravljača zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini je inicijativa za unaprijeđenom komunikacijom i saradnjom upravljača zaštićenih područja u BiH u cilju adresiranja trenutnih problema u zaštićenim područjima specifično i sektoru zaštite prirode generalno.

Cilj je ukazati i na ozbiljan problem zagađenja prirodnih područja Bosne i Hercegovine plastičnim otpadom, koji stvara svakodnevnu prijetnju očuvanju biološke raznolikosti i kvaliteta pejzaža.

Jedan od izlagača na ovom događaju bit će i Dalija Mujkić, Rukovodilac PJ „SP TAJAN“, koji će predstaviti našu Poslovnu jedinicu, te navesti pozitivne primjere upravljanja kao i probleme s kojim se susreću Upravljači zaštićenim područjima.

Kao kompanije možemo doprinijeti sprječavanju plastičnog otpada u okolišu, različitim kampanjama, radionicama, edukativnim seminarima, te obavještavanjem i informisanjem javnosti o štetama koje nastaju zagađivanjem, konkretno šuma , a globalno cjelokupne životne sredine. JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići je, načelno opredijeljeno a statutarno zaduženo za ekološki održivo i društveno odgovorno upravljanje prirodnim resursom, šumom, te daje svoj doprinos u zaštiti životne sredine.