Novosti

16Apr

Saopštenje Uprave preduzeća o ranije provedenim aktivnostima i trenutnom stanju u preduzeću

Cijeli svijet, pa tako i Bosna i Hercegovina, zahvaćen je pandemijom korona virusa, a razmjere posljedica koje ostavlja na zdravlje i živote ljudi su ogromne.

Uporedo s tim, svijet je zahvatila i "ekonomska pandemija", koja prijeti krahu svjetske ekonomije, sa poslejedicama koje će dugo biti prisutne i sa neizvjesnim krajnjim prognozama.

Ovakva teška situacija nije zaobišla ni naše preduzeće. I dok se primjenom niza mjera koje je Uprava preduzeća donijela u cilju zaštite zdravlja i života svih uposlenih i trećih lica, efikasno borimo, stanje na poslovnom i ekonomskom planu je izuzetno teško, sa naznakama daljeg pogoršanja.

Naime, u prethodne tri godine, napravljen je ogroman posao na stabilizaciji preduzeća. Smanjili smo dug od cca 20 miliona KM nagomilanih iz prethodnih perioda, potpisan je Kolektivni ugovor sa sindikatom, koji je poštovan do posljednje stavke, upaltili smo zaostale doprinose za uposlenike, a redovno izmirujemo plate uposlenika i nove doprinose. Pored navedenog, isplaćene su sve naknade radnicima za pomoć u slučaju smrti, otpremnine, prevoz, troškovi zdravstvenog liječenja, kao i regresi u prethodne tri godine, u visini polovne prosječne plate u FBiH.

Pored ovoga, uspjeli smo da iz tekućeg poslovanja nabavimo sedam šumskih trakora od kojih četiri nova, veliki broj novih vozila za prevoz uposlenika, rovokopač, vozila za potrebe poslovnih jedinica, osigurali smo FSC certifikat na dva ŠPP, sa ciljem certificiranja i ostalih područja.

Zajedno sa našim radnicima predvođenim rukovodiocima poslovnih jedinica, odolijevali smo velikim i stalnim izazovima, i zajedničkim snagama stvorili dobre osnove za daljnju stabilizaciju i razvoj ovog preduzeća.

Sve navedeno nije išlo na teret plata uposlenih jer se prosječna plata u preduzeću povećavala od 897 KM u 2017. godini, 928 KM u 2018. godini, 957 KM u 2019. godini i sa planiranim rastom plata i u 2020. godini za cca 4%, uz topli obrok od 9 KM po danu, za svakog uposlenika.

Prateći trendove iz prethodnih godina, započeta je i 2020.godina, pa je uz februarsku platu isplaćeno i povećanje plate (cca 4%) za januar i februar 2020.godine.

Međutim, u mjesecu martu, dolazi do velikog pada prihoda od oko 24% u odnosu na rashode, a taj pad se u još većem obimu nastavio i u aprilu.

Problemi s kojima se susrećemo, počivaju na činjenici da su dominantno najveći kupci naših proizvoda drvoprerađivači, koji lančano, zbog ovakve situacije u svijetu, ne mogu izvoziti svoje proizvode na ino tržište, pa je smanjen i interes za našim proizvodima, posebno za trupcima bora, jele i smrče.

Sva akumulirana dobit, usmjerena je na saniranje gubitaka iz prethodnog perioda i tekuće troškove, tako da, trenutno, preduzeće nema akumuliranih sredstava iz kojih bi povlačilo i isplaćivalo plate uposlenicima za nekoliko mjeseci, nego se sva plaćanja za prethodni mjesec vrše iz trenutnih prihoda.

Vodeći se ovom, izuzetno teškom situacijom, Uprava preduzeća je, na temelju Kolektivnog ugovora i člana 59. Pravilnika o radu, donijela odluku o ispalti plate za mjesec mart u iznosu od 70%, uz obavezu da se razlika plate isplati u narednom periodu kada se stanje stabilizuje, stim da najniža plata nesmije biti manja od 510 KM a topli obrok bi i dalje bio 9 KM, po radnom danu.

Izrađen je i kvartalni Plan konsolidacije, uz traženje da Sindikat, kao ravnopravni partner, dostavi svoje prijedloge i da zajednički radimo, svakodnevno pratimo stanje, dogovaramo se i radimo prema ovome ili, na prijedlog Sindikata, dorađenom planu. Međutim, Sindikat se izjasnio negativno na ovakav Plan konsolidacije, navodeći samo formalne primjedbe na plan, bez dostavljanja konkretno njihovog Plana.

Uprava preduzeća će i u narednom periodu, kako je to uvijek i činila,  nastaviti dijalog sa Sindikatom o svim pitanjima koja se tiču prava radnika i nastojati ih rješavati zajedničkim snagama, a sve u cilju prevazilaženja novonastale situacije.

Organi rukovođenja preduzeća, Uprava, Nadzorni odbor i Skupština preduzeća, čine sve kako bi se smanjile negativne posljedice a upućen je i apel za pomoć od Vlade FBiH i Vlade ZDK, jer "ŠPD ZDK" jeste javno preduzeće, ali obavlja opštekorisnu funkciju i posluje po tržišnim principima kao i cijeli realni sektor, te samim time, nebi trebao biti izuzeto iz programa pomoći kompanijama koje su pogođene posljedicama korona virusa.