Novosti

30May

Izmijena i dopuna Odluke o izradi, sadržaju i primjeni šumskoprivrednih osnova

Šumskoprivredna osnova je osnovni planski okvir za gazdovanje šumama na principu potrajnosti proizvodnje i prihoda uz očuvanje i poboljšanje biodiverziteta i ostalih opštekorisnih funkcija šume.  Šumskoprivredna osnova se izrađuje za desetogodišnji period gazdovanja na nivou šumskoprivrednog područja kao cjeline, izuzetno se može izrašivati na nivou gospodarske jedinice. 

Šumskoprivredna osnova za šume u državnoj svojini sadrži stanje šuma u doba uređivanja, analizu i ocjenu dosadašnjeg gospodarenja šumama, planove razvoja i gospodarenja šuma u skladu sa klasifikacijom šuma i šumskog zemljišta za naredni uređanji period,  količinu i dinamiku sječa po vrstama drveća u krupnom drvetu i strukturu sortimenta, obim i vrstu šumsko-uzgojnih radova i radova na zaštiti šuma, površine za biološku obnovu šuma, mjere za održavanje i poboljšanje biodivrziteta, i ostalih ekoloških i socijalnih funkcija šuma, investicije za izgradnju šumskih puteva, deminiranje, i druga investiciona ulaganja, korištenje sekundarnih šumskih proizvoda, i ekonomsko - finansijsku analizu gospodarenja šumama u narednom uređajnom periodu. 

Sastavni dio šumskoprivredne osnove su šumskoprivredne karte, uređajni elaborati i knjige evidencija izvršenih sječa i šumsko - uzgojnih radova. 

Vlada FBiH na svojoj 144. sjednici izmijenila i dopunila Odluku o izradi, sadržaju i primjeni šumskoprivrednih osnova.

Uz ostalo, dodan je novi stav po kojem se šumskoprivredna osnova dostavlja naručiocu i nadležnim organima radi usvajanja i davanja saglasnosti u štampanom i elektronskom editabilnom obliku, uključujući sve atributne podatke i georeferencirane karte, kao i da naručilac podatke iz šumskoprivredne osnove obavezno unosi u Informacioni sistem šumarstva Federacije BiH.

Novina je i da je korisnik šuma izvještaje o realizaciji šumskoprivredne osnove dužan dostavljati nadležnom kantonalnom i Federalnom ministarstvu u štampanom i elektronskom editabilnom obliku najkasnije do 30. marta tekuće za prethodnu godinu.

Unesene su izmjene i dopune u Elementima za izradu šumskoprivredne osnove. Između ostalog, određeno je da u šumske zasade spadaju šumski zasadi u pojasu šuma bukve (četinara i zasadi lišćara), bukve, jele i smrče (zasadi četinara i lišćara), borova (zasadi četinara) i šumski zasadi u pojasu šuma hrastova (zasadi četinara). Novina je i da se evidencija površina za šume i šumsko zemljište pod minama vodi za svaku gazdinsku klasu kojoj minirana površina pripada.

U dosadašnjem radu, pri izradi šumskoprivrednih osnova, korištene su različite šifre u kategorizaciji šuma i gazdinskih klasa, što predstavlja problem prilikom izrade planova u šumarstvu i praćenju njihove realizacije. Iz toga je proizašla potreba za jedinstvenim šifrarnikom kako bi federalni i kantonalni subjekti nadležni za oblast šumarstva mogli planirati i pratiti realizaciju planova (šumskoprivrednih osnova) za šumskoprivredna područja, kao i za područje kantona i teritoriju Federacije BiH. U prilogu ove odluke je popis kategorija šuma i gazdinskih klasa u Federaciji BiH sa šiframa koji se primjenjuje prilikom izrade šumskoprivredne osnove.

Šifrarnik kategorija šuma i gazdinskih klasa za Federaciju BiH je izrađen i primjenjuje se pri izradi šumskoprivrednih osnova.

Šumskoprivredna područja u FBiH imaju veliki broj gazdinskih klasa svih kategorija šuma i šumskih zemljišta, različito šifriranih proizvodnih tipova, a negdje i spojenih tipova (radi malih površina) koji se bitno razlikuju po ekološkom kriterijumu, kao i kriterijumu proizvodnosti, te će usaglašavanje postojećih proizvodnih tipova s novoformiranim šifrarnikom imati u nekim slučajevima aproksimativan karakter.

Svrha izmjena i dopuna ove odluke je da na području Federacije BiH bude unificiran šifrarnik klasifikacijskih jedinica i da kod izrade šumskoprivrednih osnova za pojedina područja bude izbjegnuto proizvoljno šifriranje istih kategorija šuma.