Novosti

13Mar

Mjere sprječavanja širenja corona virusa (COVID - 19)

Na osnovu  naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, od 11.03.2020. godine, Odluke Kriznog štaba za sprečavanje širenja bolesti izazvane novim corona virusom (COVID-19) Zeničko – dobojskog kantona, te na osnovu službene odluke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je 11.03.2020. godine, corona virus proglasila pandemijom, direktor JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, donio je Naredbu za uposlenike o sprječavanju širenja corona virusa (COVID – 19).

Naredba se sastoji od slijedećih preporuka :

1. Preporučuje se svim uposlenicima JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, da se u cilju zaštite ličnog zdravlja i zaštita javnog zdravlja, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva odnosno kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, kao i zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

2. Svim uposlenicima preduzeća ukoliko je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19), skladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05), od strane kantonalnih ministara zdravstva, federalne granične sanitarne inspekcije odnosno kantonalne sanitarne inspekcije, nalaže se strikno pridržavanje naloženih mjera u predviđenom trajanju, pod prijetnjom prekršajne i kaznene odgovornosti.

3. Preporučuje se uposlenicima preduzeća da ne putuju u inostranstvo, posebno na organizovane stručne i naučne skupove, kao i turistička putovanja u inostranstvo.

4.  Uposlenici koji su posljednjih 7 do 14 dana boravili u inostranstvu, moraju odmah da ostanu u kućnoj izolaciji 14 dana, te da kontaktiraju nadležnog epidemiologa zavoda za javno zdravstvo kantona na otvorene brojeve telefona, u cilju provođenja mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19), u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05), Međunarodne zdravstvene regulative-IHR, kao i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

5. Uposlenici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije moraju obavijestiti nadležnog epidemiologa, te ukoliko je potrebno otvoriti bolovanje.

6. Izbjegavati bliski kontakt s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju, te ograničiti boravak na javnim mjestima i u objektima zatvorenog tipa.

7. Preporučuje se često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti masku za prekrivanje usta i nosa. Ne dodirivati oči, usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

U skladu sa budućim odlukama kriznih štabova i Svjetske zdravstvene organizacije, mjere za sprječavanje širenja corona virusa će se nadopunjavati.