Novosti

10Mar

Poziv građanima za učestvovanje u akcijama pošumljavanja

Širom planete, od 1971.godine, 21.mart, prvi dan proljeća, obilježava se kao Svjetski dan šuma. Obilježavanje Dana šuma je svojevrsni podsjetnik na sve veću potrebu za ekološkim osvještenjem svjetske populacije o značaju ovog prirodnog resursa za opstanak čovječanstva.

JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići kroz potrajno gospodarenje, odnosno zaštitu šuma od štetočina, požara, zaštitu šumskog tla i stabala, praćenje zdravstvenog stanja šuma, nabavku zaštitnih sredstava, nastoji omogućiti i budućim generacijama uživanje u benefitima koje pružaju šume.

Kao i svake godine, povodom Međunarodnog dana šuma, JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, organizovat će niz aktivnosti kako bi na prikladan način obilježilo ovaj značajan dan.

Između ostalog, u organizaciji JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići a povodom Dana šuma, od 16.marta, će započeti akcije pošumljavanja šuma “Stablo za budućnost". Osnovna ideja je omogućiti svim zainteresovanim subjektima u Zeničko – dobojskom kantonu a i šire, koji žele učestvovati u pošumljavanju šuma, da sebe prezentuju kroz društveno koristan rad, a pojedincu pružiti zadovoljstvo ujedinjavanja s prirodom.

Akcije pošumljavanja će biti organizovane na svim Poslovnim jedinicama (Olovo, Vareš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Tešanj), a bit će provedene u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona i  Kantonalnom upravom za šumarstvo.

Stoga, pozivamo sve zainteresovane organizacije, udruženja, obrazovne ustanove, privredne subjekte, pojedince, da daju svoj doprinos očuvanju najznačajnijeg prirodng resursa Bosne i Hercegovine i pridruže se akcijama pošumljavanja na području ZDK.

Na ovaj način želimo potaknuti građane da prvi dan proljeća provedu u prirodi i budu dio pozitivne priče kojom želimo ispisati neke nove stranice društveno odgovornih ponašanja koja će se prenositi budućim generacijama.

Tema Međunarodnog dana šuma 2020. godine je "Biodiverzitet šuma: previše dragocjen da bi smo ga izgubili".

Za sve učesnike akcija pošumljavanja bit će obezbijeđen sadni materijal, organizovan prevoz, hrana, te obezbijeđen stručni nadzor na izvođenju radova pošumljavanja.

Planirana je sadnja oko 23.000 sadnica, različitih vrsta a nadamo se da će se akcijama odazvati veliki broj građana, što bi značilo i sadnju većeg broja sadnica.

Važno je napomenuti da se obilježavanjem ovog dana ne završavanju aktivnosti na zaštiti i uzgoju šuma koje provodi JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, nego su to kontinuirani procesi, o kojima se u ovom preduzeću vodi računa u skladu sa zakonskim normama i okvirima.

Pridružite se akcijama pošumljavanja u mjesecu proljeća i budite  dio tima koji radi na obnovi i zaštiti šuma.  Za sve dodatne informacije o akcijama pošumljavanja, kontaktirajte poslovnicu JP“ŠPD ZDK“d.o.o Zavidovići u Vašem gradu, ili direktno Upravu preduzeća na br. 032/877-834.  

Koliko mi pružimo prirodi i ona će toliko vratiti nama, postanimo karika koja pravi promjene i napravimo korak koji ostavlja trag.