Novosti

23May

Poslovna jedinica "Šumarija Vareš" domaćin radnoj posjeti studenata Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Dana 22.05.2018. godine, Poslovna jedinica „Šumarija Vareš", bila je domaćin radnoj posjeti 30-tak studenta I godine, II ciklusa studija Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz nadležnost prof. dr. Osmana Mujezinovića i doc. dr. Seada Ivojevića.

Rukovodilac PJ „Šumarije Vareš", Avdukić Mirnesa, dipl. ing. šum. , poželjela je dobrodošlicu gostima i iskazala nadu da će budući magistri šumarstva kroz ovu posjetu spoznati koliko je odgovoran i kompleksan posao šumarskih stručnjaka, te da će im ova posjeta biti dodatna motivacija za učenje i rad. Dodala je da završetkom fakulteta i primjenom znanja u praksi tek započinjemo svoj dalji proces obrazovanja, a koji traje čitav radni vijek.

Radni dan je bio koncipiran na način da se studenti upoznaju  sa radom na terenu iz predmeta Zaštite šuma, Entomologije u šumarstvu, Patologije u šumarstvu i Tehnika uzgajanja šuma. Profesori i studenti sa Šumarskog fakulteta su posjetili lokalitet Ivančevo gdje su utvrđivali prisustvo uzročnika bolesti i štetnih insekata na stablima hrasta i bora. Nakon toga su se uputili u odjeljenje 36 GJ „Gornja Stavnja“, gdje su utvrđivali prisustvo uzročnika bolesti i štetnih insekata, te su govorili o tehnikama uzgajanja šuma u mješovitim šumama bukve i jele sa smrčom.

Utvrdili su i osnovne uslove koji su neophodni za ispravno postavljanje feromonskih klopki. Prof. dr. Osman Mujezinović i doc. dr. Sead Ivojević sa Šumarskog fakulteta i uposlenici JP "ŠPD ZDK" d.o.o. Zavidovići dr. sci. Kenan Zahirović i Zlatko Jarmanović, MA šum. ,takođe su  istakli značaj sticanja znanja kako kroz učenje, tako i kroz rad u praksi. Na kraju su posjetili lokalitet rudnika "Smreka" gdje je prirodnom akumulacijom vode na napuštenom području rudnika nastalo prelijepo jezero.

Po završetku terenske nastave, gosti su se zahvalili  domaćinima, nadajući se da će i buduće generacije šumarskih stručnjaka imati organizovanu ovakvu posjetu. JP "ŠPD ZDK" d.o.o. Zavidovići je na ovaj način, kao i ranije, pokušalo da doprinese osposobljavanju budućih šumarskih stručnjaka, gdje će neki od studenata nakon završenog školovanja, zasnovati svoj prvi radni odnos unutar ovog preduzeća.