Novosti

14Nov

Nabavka terenskog vozila za PJ"Šumariju Olovo"

U prethodne dvije godine JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, uspjelo je obnoviti dio zastarjele mehanizacije i nabaviti novu, koja doprinosi poboljšanju proizvodnog procesa.

Posljednja u nizu je nabavka terenskog teretnog kombinovanog vozila „GAZ“, za potrebe poslovne jedinice „Šumarije Olovo“.

Vrijednost investicije je 49.450,00 KM, bez PDV-a. Vozilo posjeduje tovarni postor otvorenog sandučastog tipa sa arnjevima i ceradom, te produženu – duplu kabinu (5+1), sa pogonom 4x4 i blokadom diferencijala. Dakle, radi se vozilu, koje se u praksi drugih poslovnih jedinica, pokazalo kao adekvatno za obavljanje različitih poslova.

S obzirom da se radi o novom vozilu, ugovorom je predviđena i garancija za isto, što istovremeno podrazumijeva i nulte troškove za popravke u slučaju kvarova.

Modernizacija opreme i mašina radi olakšavanja procesa proizvodnje je bila prioritet u poslovanju, tako da je  nabavka motornih pila, građevinskih mašina, sredstava za prevoz radnika, izgradnja i rekonstrukcija šumskih puteva, u prethodnoj i ovoj godini na zavidnom nivou.

U toku ove godine nabavljena su 4 nova šumska traktora u vrijednosti od 840.000,00 KM, rovokopač – gusjeničar u vrijednosti od 105.900,00 KM, a treba dodati da je u toku 2018. i 2019. godine u cilju olakšavanja i modernizacije uslova rada izvršena i nabavka četiri minibusa za prevoz radnika do radilišta i četiri kamiona putara. Radi se o potpuno novim vozilima, u vrijednosti od 408.000,00 KM.

Osim toga, zbog potreba izvoza i primicanja drvnih sortimenata, nabvaljeno je i 6 pari konja i 1 par volova.  U 2018. godine nabavljena su i dva reparirana traktora vrijednosti 250.000,00 KM.

Plan rada u narednom periodu će biti baziran na daljoj modernizaciji mašina za proizvodnju i prevoz putnika a efekti dosadašnje su već vidljivi.