Novosti

31Jul

Održan sastanak Sindikata sa direktorom preduzeća o aktuelnom stanju u preduzeću

U organizaciji Sindikalnog odbora JP“Šumsko – privrednog društva Zeničko – dobojskog kantona“, održan je sastanak sa generalnim direktorom preduzeća, g – dinom  Jasminom Devedžićem, predsjednicom Samostalnog Sindikata šumarstva, predrade drveta i papira, g – đom Lejlom Ćatić i g – đom Amirom Jusufbašić, predstavnicom Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona.

Na sastanku se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u preduzeću i mjerama koje svi učesnici sastanka poduzimaju u cilju poboljšavanja uslova rada i pravce djelovanja u narednom periodu.

Direktor Devedžić je iznio podatke o svim aktivnostima koje je Uprava preduzeća realizovala u ovom sazivu. Između ostalog navedeni su pomaci kada su u pitanju dugovi prema dobavljačima, koji su svedeni na ugovorni rok plaćanja, zatim uplata zaostalog duga prema Poreznoj upravi FBiH, te insistiranja na obnovi mehanizacije.

Sindikalni povjerenici su od Uprave preduzeća zahtijevali veće uključivanje Sindikata u donošenje važnih odluka u preduzeću, u skaldu sa nedavno potpisanim Kolektivnim ugovorom, povećavanje ličnog dohotka, isplatu regresa, te pokrenuli inicijativu za donošenje novog Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta.

Glavni sindikalni povjerenik Saćić Džemal je rekao da će Sindikat istrajati na većem uključivanju Sindikata u donošenje odluka koje se tiču radnika, da će zahtijevati prisustvovanje sjednicama Nadzornog odbora jednog od povjerenika, te dostavljanje periodičnih izvještaja o poslovanju preduzeća.

Tokom sastanka razgovaralo se i o dugogodišnjim ugovorima o radu na određeno vrijeme, osipanju radne snage u proizvodnji, te narušenim međuljudskim odnosima u pojedinim poslovnim jedinicama.  

“Ovo je glomazan sistem, sa dislociranim poslovnim jedinicama, pod otvorenim nebom pa je samim tim teško uspostaviti i kvalitetan sistem kontrole ali su se za mnoge probleme uspjela pronaći rješenja. Ovo je perspektivno preduzeće i Uprava preduzeća će se i u narednom periodu, svakako, zalagati za interese svih naših radnika i posvetit će se realizaciji novih projekata“, rekao je direktor Devedžić, te pozvao Sindikalne povjerenike da zajednički djeluju kako nebi dolazilo do multipliciranja i produbljivanja problema, nego se djelovalo promptno i odlučno na sprječavanju svega što koči razvoj preduzeća.   

Predstavnica Ministarstva, g-đa Jusufbašić je kazala kako će Ministarstvo na čelu sa ministrom Bašićem podržati sve aktivnosti koje imaju za cilj poboljšavanje prilika u šumarstvu. 

Svi akteri sastanka su sagasni da se jedino zajedeničkim, sinergijskim i odlučnim mjerama mogu iznaći dobra rješenja za šumarstvo a jedan od zaključaka je i potpisivanje Sporazuma o uslovima za rad Sindikata u preduzeću, s ciljem ostvarivanja kvalitetnijeg dijaloga između poslodavca i sindikata i stabilnosti međusobnih odnosa.